Heel gewoon en heel bijzonder

Je bent vaker onder hypnose dan je denkt. Bijvoorbeeld als je dagdroomt, of opgaat in een spannende film of een mooi boek. 
Een dergelijke ervaring wordt een alledaagse of spontane trance genoemd. Prikkels van buitenaf zijn op zo'n moment even minder voelbaar. Ze worden als het ware op een zijspoor gezet. Zo kun je geconcentreerd bezig zijn met wat in jou leeft. Er ontstaat ruimte om bezig te zijn met je problemen en deze aan te pakken. Vooral mensen die gewend zijn problemen cognitief te benaderen (redeneren, oplossingen bedenken) zijn verrast over de resultaten van deze werkvorm. I
n tegenstelling tot wat tijdens theaterhypnose gebeurt, houd je altijd controle over jezelf. 

 

Steeds meer toegepast

De werking van hypnotherapie is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek en is zowel een op zichzelf staande behandelmethode als een waardevolle ondersteuning voor de reguliere en aanvullende geneeskunde. In de geestelijke gezondheidszorg maken psychiaters, psychologen en psychotherapeuten inmiddels met regelmaat gebruik van hypnose. Maar ook kinderartsen zetten tegenwoordig hypnose in om kinderen van angst, stress en pijn af te helpen (zie artikel van kinderarts, maag-, darm-, leverziekten prof. dr. Marc Benninga, Academisch Medisch Centrum AMC). 

 

PDS

Hypnotherapie wordt ook ingezet bij mensen met PDS-klachten. Een wetenschappelijk onderzoek uit 2011 in ziekenhuis De Gelderse Vallei toont aan dat hypnotherapie werkt bij 'onverklaarbare lichamelijke klachten' zoals PDS (zie artikel Gezondheidskrant).

 

Erkenning vanuit het reguliere veld

Op het World Economic Forum van maart 2018 heeft psychiater Dr. David Spiegel een lans gebroken voor hypnotherapie. Hij stelt dat het een vooroordeel is in de moderne geneeskundig dat de enige echte interventies de fysieke zijn. Ook behandelingen die onze gedachten beïnvloeden, zoals zelfhypnose, hebben fysieke effecten (klik hier voor zijn betoog) 

Als je gemotiveerd bent en je inzet voor verandering, kun je met hypnotherapie vaak al op korte termijn positieve resultaten bereiken. Dit is mede afhankelijk van hoe diep de klacht is geworteld en vanuit welke achtergrond de problematiek is ontstaan.

 

Senzis bij Omroep Flevoland